Nyomtatás
2011. december 05., hétfő 22:46

KTM Moto3

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)
A KTM új Moto3-as blokkja elpöffentette az első csepp üzemanyagát, hogy az osztrák gyártó megrohamozhassa a 2012-es világbajnokságot

 

Azt mondod, Moto3? Igen, azok a galád szabályhozók kikukázzák a 125-ös kétütemű MotoGP-géposztályt, így a speckós drága 747-es keverékből az utolsó literek fogytak el a 2011-es szezon utolsó versenyén Valenciában. 2012-ben a Moto3-nak nevezett géposztály váltja fel a kék füstöt eregető, magas hangon sikító gépeket, melyek 250 köbcentis, egyhengeres erőforrásokkal rendelkeznek majd. A rájuk vonatkozó szabályok hasonlók lesznek a Moto2-es elvárásokhoz, csak épp minden olyan motorgyártót szívesen fogadnak, amely képes lesz eleget tenni a versenyszabályzatnak.

A KTM egy német céggel, a Kalex Engineeringgel dolgozik a motorokon. Ez ugyanaz a gyártó, amely az idén a Stefan Bradl által vezetett motor vázát szállította, és amelyet a versenyző kétségbeesetten próbált Marc Marquez előtt tartani a világbajnokságban. A partnerkapcsolat alatt két különböző váz születését tervezik: egyet a KTM gyári csapata számára, ami egy „nagyon innovatív koncepció" lesz, melyet az Ajo Motorsport fog üzemeltetni, egyet pedig a Kalex KTM számára, ez lesz az „ügyfélmotor". A Ducati esetéből tanulva reméljük, a KTM azért nem lesz túl „innovatív". A blokk titánszelepeket kapott, ami nem csoda, de a versenyszabályzat alapján a főtengelyfordulatot 14 000/percben maximálták.

Kávézóban rajzolták

A mérnökök egy dupla befecskendezős torokkal áldották meg az új jószágot, de csúszókuplungot is kapott, hogy az eddig 125-ös gépeken parádézó zöldfülűeknek ne okozzon problémát a négyütemű erőforrás okán megnövekedett motorfék sem. Az idomzat is frissítően új formájú, merőben eltér az eddig megszokott dizájntól. A farokidom pedig egyenesen a café racerek világából, a hatvanas évekből jött.

A KTM már bizonyította, hogy a legkisebb GP-géposztályban képes figyelemre méltó eredményt felmutatni, minthogy a 2005-ös bajnoki címet el is vitte. A Red Bull Rookies MotoGP Cup Competition is KTM 125RR bringákat használ, így az osztrákoknak bőven van tapasztalatuk abban, hogyan kell jó kis köbcentis, ámde csúcsra törő versenymotort szögelni.

Megjelent: 70572 alkalommal
Hajósi Norbert

Legfrissebbek a szerzőtől: Hajósi Norbert