Összeállítottunk egy listát azokról a motorral megtehető túralehetőségekről, amelyek véleményünk szerint jelenleg a legjobbnak számítottak Európában. Az útvonalak mindegyike élményekben és panorámában gazdag, emellett bőséges kanyarvadászattal kecsegtet az arra gurulóknak.

Wild Atlantic WayÍrország

Epikusnak mondható élmény tekintetében nem is érdemes sokáig válogatni, ugyanis ez az a hely, ahol minden megtalálható. Tomboló vagy éppen higgadt tenger övezte, sziklás parti útvonal, megfelelő szintkülönbségekkel tarkított terepek ezüst-kék égbolt alatt. A már-már nyálasan romantikus leírás nem véletlen.

Ez egy körülbelül 2500 kilométeres szakasz, amely az Inishowen félszigettől indul és egészen a Kelta-tenger partjáig tart. Útközben olyan földrajzi látványosságokban is részünk lehet, mint a Donegal partvidéken húzódó Burren mészkőformációi.

A kirándulás alatt igyekezzünk kiemelt figyelmet fordítani a jellegzetes ír kocsmák nyújtotta ételekre és italokra, melyeket kizárólag errefelé fedezhetünk fel.

 

Amalfi, tengerparti útOlaszország

Ha szintén olyan útvonalra vágyunk, ahol tengeri szellő simogatja az arcunkat, csak kicsit melegebb éghajlaton, akkor jó eséllyel ez lesz a megfelelő választás.

Ez a tengerparti sziklák mentén vezető útvonal méltán híres az éles kanyarjairól, valószínűleg nem véletlenül kapta az „1000 kanyar útja” elnevezést. Minden kanyarban képeslapszerű kilátás nyílik a festői olasz halászfalvakra.

A Capri, Sorrento, Positano és Ravello körüli 50 kilométeres szakasz örök élményekkel gazdagítja az arra tekergőket.

Érdemes azonban nagyon óvatosan és körültekintően közlekedni, mert a helyiek szerint sokszor a halállal táncolnak azok, akik arra motoroznak. Viszont azt is hozzáteszik, hogy akik túlélik, azok mindig vissza akarnak majd látogatni.

 

FV-30 – Antigua–Pájara, Fuerteventura Spanyolország

Amennyiben egyszerre kívánnánk különböző tájakat felfedezni, ideális választás lehet a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek. Míg a sziget széleit végig strandok övezik, addig a belsejét érintetlen sivatagok tarkítják, amelyek közel 20 000 éves földrajzi látnivalókat rejtegetnek.

Ezek az útvonalak a terepmotorozás szerelmeseit hozhatják igazán lázba a sima, homokos részekkel, de azért hibátlan minőségű aszfaltból sincs hiány.
Az FV30-as út Fuerteventura legrégebbi városain halad át, ezzel is egy kis időutazásra invitálván az arra járót.

 

Verdon-szorosFranciaország

A francia Riviérába torkolló türkizszínű Verdon folyó mindkét oldalán látványos mészkőszurdokon keresztül élvezhetjük az út nyújtotta látnivalókat. A 90 kilométeres utazás a Moustiers-Sainte-Marie-n keresztül topográfiai szempontból kiemelt figyelmet érdemel. Az út mentén rengeteg helyen dönthet úgy az ember, hogy kempingben száll meg, de lehetőség van arra is, hogy szabadon, egy út menti tisztáson verjen tábort, ily módon gyönyörködvén a természet nyújtotta szépségekben.

 

E65-ös út, Senj–PriznaHorvátország

Aki kicsit közelebbi célpontot venne célba, annak tökéletes választás lehet a horvátországi tengerparti útvonal Senj és Prizna között. Folyamatosan meredeken emelkedő és süllyedő szakaszok váltogatják egymást, körülöttünk pedig az azúrkék Adriai-tenger látványa kényezteti a retinánkat.

Érdemes figyelembe venni, hogy szezonon kívül guruljunk arra, így ugyanis elkerülhető, hogy torlódásba keveredjünk.

 

Transzfogarasi autópályaRománia

Motorosok ezreinek jelent kiemelt célpontot a Transzfogarasi út, amely Budapesttől 609 kilométerre van, s hivatalosan a 7C jelzésű országút. Ez a fantasztikus útvonal a Fogarasi-havasok szívén halad keresztül, észak–déli irányban összekötve Alsóárpást és Argyasudvarhelyet. 2042 méteres magasságig juthatunk lenyűgöző vízesések és tavak mellett elhaladva. Napjainkban már hibátlan minőségű aszfalt várja az arra látogatókat. Fontos figyelembe venni, hogy lavinaveszély miatt az út csak nyáron járható, ezért csak június elején vagy közepén szokták megnyitni a nagyközönség előtt. Időjárás tekintetében itt is érdemes úgy összeválogatni a felszerelést, hogy ne érjen minket meglepetés, mivel a nyári átlaghőmérséklet legtöbbször itt sem éri el a 20 fokot. A nagyszámú S kanyar és a topográfiai adottságok miatt az átlagsebesség nem fogja meghaladni a 40 km/h-t, de kanyarvadászat tekintetében talán nem is lehetne jobbat s szebbet választani.

 

Furka Pass összekötő útvonal / Svájc

Bizonyára sok motoros fejében megfordult már az ötlet, hogy keresztülmotorozna az Alpokon. Az egyik legismertebb, Ausztriát, Svájcot, Olaszországot és Németországot Svájccal összekötő útvonal nem más, mint a nevezetes Furka Pass.

A méltán híres James Bond Goldfinger c. film izgalmas akciójeleneteit is az itt található éles szerpentineken forgatták le. Június vagy július környékén azonban érdemes elkerülniük azoknak, akiket feszélyez a túlzott turistaáradat.

 

N338-as út, Serra da Estrela / Portugália

Azok számára, akik kiadósabb hegyvidéki izgalmakat keresnek a motorjukkal, ne is kutakodjanak tovább, hiszen itt van ez a Portugáliában található 30 kilométeres szakasz. Az N338-as út Serra de Estrela, Portugália legmagasabb hegyén halad át.

Éghajlat tekintetében ezen a vidéken motorozva érdemes melegebb felszerelésre váltani, mert a jéghideg szél eléggé ki tud billenteni bárkit a komfortzónájából. Viszont közel 2000 méter tengerszint feletti magasságból megtekinteni a naplementét, az valóban olyan érzés lehet, mintha a világ csúcsán lennénk.

Ha már Portugáliában vagyunk, az N222-es 27 kilométeres szakasza is olyan útvonalnak számít, melyet sokan a világ legjobb motoros útjai között tartanak számon.