Ha a kisfiúk motorversenyzők akarnak lenni, amikor megnőnek, akkor a kislányok grid girlök?
A férfiak kedvelik őket, de sajnos gender kérdés lett belőle. Nem az számít, ami vagy, hanem aminek feltüntetnek. Mozgó reklámfelület a férfiak elsődleges érdeklődési körének középpontjában? Közönséges magamutogatás, ami mögött biztosan több van, például szex meg drogok?  Aszalós Emese írása

Képernyőfotó 2020 05 01 19.57.34

Nő létemre érdekelnek az esernyőtartó lányok a versenyek rajtrácsán. Szívesen nézek meg egy galériát egy GP-hétvége után lányokról és motorokról, olyankor úgy érzem, mintha – csak mert én is nő vagyok – részem lett volna abban a nagyszerű élményben, amit még csak nem is ők, hanem azok a sportolók – nem mellesleg férfiak – éltek át, akik fölött szótlanul tartottak egy esernyőt a hétvége során úgy 10 percen keresztül. Hülyeség, nem? Pedig így van, büszke vagyok ránk, nőkre.

Mondják, hogy a férfi legyen ügyes, a nő meg szép.

MotoGP Austria Jara Simone Photographer Promovisionmodels

Nemrég tudtam meg, hogy a Forma–1-ben 2018 óta nem hívnak grid girlöket a rajtrácsra. Ezen nagyon meglepődtem, és elég biztos voltam benne, hogy a magyarázatban a nemi szerepekre fognak hivatkozni, és így is lett.

Foglalkoztatott ez a kérdés, elkezdtem olvasgatni róla, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve felvettem a kapcsolatot egy Instagramon talált holland ügynökséggel, amely versenyekre szerződtet esernyőtartó lányokat. Hihetetlen közvetlenek és kedvesek voltak, rögtön vállalták, hogy válaszolnak a kérdéseimre, így a magny-cours-i SBK-hétvégén volt alkalmam velük is beszélgetni.

A grid girlök az 1960-as évek végén jelentek meg a motorsportban. Az első versenylátogató nők a versenyzőkhöz vagy a segítőikhez tartozó barátnők, feleségek és más családtagok voltak, meg elvétve olyanok, akik maguk is versenyzők voltak. Ők segítettek a „kevésbé fontos” dolgokban, betöltötték a női gondoskodás réseit, mint szendvics-kávé-üdítő.

WSBK Magny Cours Jara Photographer Otto Moretti

Az első profi kampány 1983-ban volt. A Le Mans-i 24 órás autóverseny szponzora a Hawaiian Tropic nevű napkrémmárka volt. A cég marketingesei azt találták ki, hogy a társaság logójával ellátott bikinikbe öltöztetnek lányokat, akiknek annyi volt a dolga, hogy a rajt előtt fel-alá sétálgassanak, így népszerűsítve a terméket. A dolgot igen komolyan vették, az európai versenyre Amerikából hozták a lányokat. Az akció beváltotta a hozzá fűzött reményeket, egy évvel később Japánban, a Suzuka 8 órás motorversenyen megismételték, onnan pedig nem volt megállás.

Képernyőfotó 2020 05 01 19.59.02

A kezdetben race quennek nevezett hölgyek jelenléte az autó- és motorversenyek nélkülözhetetlen elemévé avanzsált. Feladatuk a reklám volt, a verseny támogatói a logóikkal ellátott, igen csinos ruhába öltöztették őket, hogy kellő figyelmet kapjon a márkájuk a verseny során. A lányok a rajtrács nélkülözhetetlen szereplőivé váltak, évtizedekig fontos volt a jelenlétük a legizgalmasabb pillanatokban. Kedves mosolyuk még jobban kiemelte a versenyre készülő, tesztoszterontól túlfűtött versenyzőhorda elszántságát. Csinosak voltak, szépek és tökéletesek.

WSBK Magny Cours Melanie Photographer Otto Moretti

Testek arc és személyiség nélkül?

Lehet, de van, akiben ennél több is rejlik. Kevesen tudják, hogy a világ egyik leghíresebb modellje, Naomi Campbell pályája elején maga is tartott néhányszor esernyőt versenyeken. A brit Kelly Brook is a rajtrácson kezdte, fiúk és férfiak rajongtak érte a ’90-es és 2000-es években, azóta televíziós műsorvezetőként lett sikeres.

Az egyik leghíresebb a szakmában Katie Price, vagyis Jordan volt, aki szintén a ’90-es években vált a boxutca egyik kedvenc szereplőjévé. Nevét Eddie Jordan Forma–1-es versenycsapata után kapta.

Képernyőfotó 2020 05 01 19.56.55

A kilencvenes és kétezres évek jelentették sok szempontból a technikai sportok csúcsát, ami az esernyőtartó lányokra is igaz volt. A profizmus és a rock n’ roll életérzés olyan elegye állt össze, amelyben jól érezte magát mindenki: versenyző, személyzet, grid girl, néző egyaránt. A dolgok nem voltak túlgondolva, -magyarázva és -szabályozva, mint manapság. Hogy dugtak-e a versenyzők a grid girlökkel néhanap? Biztosan, de valahogy senki nem csinált belőle nagy ügyet.

WSBK Magny Cours Simone Photographer Otto Moretti 1

Egyenjogúság

A férfi–női egyenjogúság vitájának új fejezete nyílt, amikor a Forma–1-sorozatot megvásárló amerikai Liberty Media tulajdonosai úgy döntöttek, hogy nem lesznek többet lányok az F1-futamokon, mert az szembemegy a szociális normákkal. A bejelentést hallva sokan néztek hülyén, hogy mégis mire gondolnak. A kihívó és a szupercsinos közötti vékony mezsgyén magabiztosan sétáló lányokra könnyedén ráfogták, hogy ez a szerep számukra kiszolgáltatottság, és nem méltó sem a nőkhöz, sem a Forma–1-hez. Versenyzők és grid girlök egyaránt szót emeltek az eltúlzott és értelmetlen vélemény ellen, de az új rendszer ettől függetlenül életbe lépett, 2018 óta dögös nők helyett kisfiúk állnak a versenyzők mellett, mielőtt nekivágnak férfi társaikkal együtt megméretni magukat. Ami szerintem nagy kár, mert semmi nem növeli egy férfiban jobban a harci kedvet, mint egy vonzó nő. 

A lányokkal Skype-on beszélgetünk, a magny-cours-i SBK-hétvégén van rám idejük. A lakókocsijukban vannak szombat délelőtt, előző este érkeztek Hollandiából négyen, Lara, Simona, Jasmin és Melanie, plusz az ügynökségtől a sofőr és menedzser szerepeket is betöltő Nanet. Annyira kedvesek és barátságosak, hogy szinte zavarba jövök, de hát ez a dolguk. 

WSBK Magny Cours Jasmijn Melanie Photographer Otto Moretti 1

– Hogy telik számotokra egy versenyhétvége?

– Ez attól függ… – kezdi Simone. Az ügynökség lányai rendszeres résztvevői a MotoGP- és WSBK-futamoknak, és autóversenyeken is megfordulnak, így a programjuk mindig más. Csütörtökön vagy pénteken indulunk, attól függően, hogy lakóautóval vagy repülővel megyünk a következő pályára, és hogy MotoGP- vagy SBK-futamra. A hétvége során az egyik legfontosabb feladatunk, hogy sétálunk a paddockban, ahol találkozunk a rajongókkal, akik közös fotókat készítenek velünk. Meg van határozva az is, hogy mikor kell a pitwalkban lennünk, olyankor oda megyünk. És végig, az egész hétvége során nagyon sok fotót készítünk. 

„Igen, előfordul, hogy a lányok és a versenyzők lefekszenek egymással.

A lányok többsége, mielőtt elvállalta volna ezt a munkát, lényegében semmit nem tudott a motorversenyzésről. Négyük között egy van, akinek az édesapja a MotoGP-ben dolgozik, ő azonban már gyerekkorában megfertőzte a kislányát. Lara azóta álmodozott arról, hogy egyszer ő is esernyőtartó lány lesz.

Grid girlnek lenni csak mellékállás a számukra, de ettől még komolyan veszik. Simone azt meséli, nem szól az egész hétvégéjük a munkáról. Van, hogy el tudnak menni egy kicsit körülnézni a pályán kívül is, vagy gyakran maradnak egy nappal tovább egy-egy helyszínen, hogy bejárhassák a környéket. „Vagy egy buli kedvéért!” – teszi hozzá és közben nagyon nevet. A többi lány is.

WSBK Magny Cours Jasmijn Melanie Photographer Stéphane Valembois

Mert imádnak bulizni. Egy gimnazista rajongócsapat lelkesedésével beszélnek arról, mennyire szeretnek együtt bulizni a teljes paddockkal, a versenyzőkkel, a szerelőkkel, mindenkivel.

– Szeretünk együtt lenni, olyan itt, mint egy nagy családban, mindenki barát, mindenki kedves. Mindenki ismer mindenkit, és tud a másikról mindent. Olyan ez az egész, mint egy falu. Örülünk, amikor viszontlátjuk egymást – mondja Lara.

Simona egész évben ugyanazzal a csapattal van – köztük a kapcsolat különösen közeli és baráti –, de mások versenyről versenyre más mellett tartják az esernyőt. Olyan csapatokkal dolgoznak együtt, mint a MotoGP-ben a Suzuki, Pramac Ducati, Petronas, Mark VDS, a World Supersportban az EAB vagy a Kawasaki.

Képernyőfotó 2020 05 01 19.58.26

– A versenyzőkkel nagyon jóban vagyunk, hiszen nagyjából annyi idősek, mint mi. Amióta ezt csináljuk, imádjuk nézni a versenyeket és szurkolni nekik – mondja Simona.
– És nyomulnak néha? Próbálnak előnyt kovácsolni maguknak a helyzetből? – kérdezem, és az is nagyon érdekel, hogy bulikon összejönnek-e a grid girlök versenyzőkkel.

Nanet, a menedzser szól itt közbe, leszögezi, hogy az ügynökség kiemelten figyel rá, hogy a megbízók a lányokra mindig megfelelő ruhát adjanak. Olyat, ami szexi, de semmiképpen nem közönséges. Ez szerintem is érthető és elvárható. 

– Szóval nyomulnak? – Ezt a kérdést megint nevetés követi, majd megegyeznek abban, hogy a legtöbb versenyző csak az Instagramján olyan nagyfiú, az életben teljesen más.

WSBK Magny Cours Simone Photographer Otto Moretti

– De azért összejöttök néha?

– Igen, előfordul, hogy a lányok és a versenyzők lefekszenek egymással. Ismerek olyanokat, akikkel megtörtént, nem mondom, hogy nem – megint Simona az én emberem, és tetszik, hogy ilyen őszinte.

Arra a kérdésemre, hogy mit szeretnek a legjobban az egészben, elég nagy egyetértésben válaszolnak.

– Szeretjük ezt csinálni. A sok utazást, azt, hogy új embereket ismerünk meg, hogy különböző kultúrákba csöppenünk. Nagyon izgalmas. És a bulikat is szeretjük, az a legjobb része.

WSBK Magny Cours Jasmijn Photographer Otto Moretti

Nem beszélgetünk hosszan, mert mindjárt kezdődik az edzés, nekik pedig jelenésük és fényképezkedni valójuk van a rajongókkal.

Álommeló? Szerintem az, akár férfi-, akár női szemmel nézzük. Most már csak azt remélem, hamarabb születek újra magas szőke bombanőként, mint hogy a motorversenyeken is megszüntetnék az esernyőtartó lányok jelenlétét.

Itt megnézhetitek a lányok 2019-es Argentin túráját:

Itt pedig követheted őket az Instagramon:
https://www.instagram.com/gridgirlsroadtrip/

Képek: Gridgirls roadtrip