Ismerjétek meg Chris White-ot! Buzz Vizualz néven is megtalálhatjátok művészetét, és érdemes is megtalálni, hiszen kevesen képesek hozzá hasonló érzelmi töltettel jeleníteni meg a motorkerékpározás mindannyiunk által szeretett és keresett élményeit – Chris képein a fő téma a sebesség.

Az álmos brit vidék egyik legszebb csücskében, egészen a wales-i határhoz közel, Hereford városkában egy kis izolált művészodúban “bújkál” White úr és alkot. Azt mondja, ideális helyszín ez neki, hiszen még mobiljel is alig fogható arrafelé.

A Hereford Művészeti Egyetem végzettjeként és későbbi “professzori” előadójaként munkáját széleskörben szeretik és elismerik, megannyi kiállítást éltek már meg művei, többek között olyan presztízsű helyeken, mint a Haas Moto Múzeum. Chris motorszerelő és hobbista motorversenyző édesapja oldaláról kapta el a kétkerekű betegséget, gyerekkorával ellentétben kezei ma már nem kenőolaj, hanem inkább olajfesték által szennyezettek.

XTR Pepo Ducati Pantah Art 1600x1100 1
XTR Pepo Ducati Pantah

Mikor kezdtél járműveket festeni?

Édesapám autó és motorszerelő volt, gyerekkorunkban volt mindig sok motorkerékpár otthon. Nagyon jó érzés azokra az időkre visszagondolni, szerettem apám mellett lenni, amikor a vasakon bütykölt, ahol tudtam, segítettem is neki. Ma már ötvenöt éves fejjel nem szerelek, a művészetben, festményeimben élem ki alkotási vágyamat.

Triumph Speed Twin Motorcycle Art
Triumph Speed Twin

Honnan eredezteted egyedi, lendületes stílusod?

Érdekes, kezdetben fotórealisztikus képeket festtettem, de mindig is hiányoltam valamit azokból az alkotásaimból, úgy éreztem, lehetne bennünk még valami kis plusz, amivel többet adhatok, jobban megfoghatom a forma mellett legalább ugyanolyan fontos dinamikai aspektusát is a témáknak.

Minden járműnek megvan az egyedi karaktere, de mindben van valami közös is – az erőforrás. Nekem ezek adják festményeim témáinak a lelket, sosem festek versenyzőt vagy pilótát az autókba vagy a motorokra, mindig a mechanika adja az életet beléjük. Ilyen módon a képeket nézve a szemlélő képzelheti magát oda, az ülésekbe, a saját fantáziája által alkotott környezetben.

XTR Pepo Pata Negra Art
XTR Pepo Pata Negra 
Moto Guzzi V8 Art
Moto Guzzi V8 

Milyen anyagokkal dolgozol, mi a jellemző alkotási folyamatod?

Nincs nagyon megkötés, használok amit csak tudok. Vannak akril és olajfestményeim, néha használok festékszóró spray-t, és újabban rákaptam a régi papírokra, antik magazinok és könyvek oldalait hasznosítom újra, de szeretem a grafitot is, és a vászon mellett gyakran festek fára vagy fémre.

Szeretem rétegezni a festéket, a minél változatosabb textúrák létrehozását. Megközelítésem eléggé reprezentatív, de nagyon elvont is, szó szerint. Szeretem a kettő kombinációját. Amikor egy motor elrobog melletted nagy sebességgel, csak a részeit láthatod, és minden a vonalak és színek elmosódásából áll össze. Ezt az élményt próbálom visszaadni, az egyetlen ami hiányzik, az a hang. Illetve már az sem: NFC (Near Field Communication) chipek felhasználásával kísérletezem éppen. A festmények hátoldalára ilyen eszközöket ragasztok, ami a hozzá közel tartott mobil eszközre egy handfile-t tölt át és játssza le. Érdekes perspektívák vannak ebben.

Max Hazan Knucklehead Custom Motorcycle Art
Max Hazan Knucklehead Custom 
Husqvarna Art
Husqvarna 

Van kedvenc festményed a sajátjaid közül?

Próbálok nem favorizálni. Mindegyik képemhez fűződik valami emlék vagy érzés, mindnek megvan a maga története. Minden új darabot gondosan megtervezek, vázlatokat készítek és korábbi művek és megközelítések alapján építem fel. Nemrég kezdtem el néhány nagy kontrasztú hátteres munkát amivel a téma még erőteljesebb kiemelését próbálom elérni. De nagyon szeretem a mintaszerű és precíz geometriai alakzatokat is, ezeket az elemeket fel kívánom használni jövőbeni darabokban. Mindent maga a téma határoz meg, a kép stílusa messzemenően annak tárgyától függ.

06 Ferro indian 1250px
Ferro Indian 

Mit gondolsz, miért annyira hálás téma a motorozás művészeted számára?

A motorkerékpár egy élőlény. Egy vadállat, aminek éles fogai vannak. Ha félvállról veszed, még meg is ölhet! Nagyon szeretem ezt az a fajta erőt, ugyanakkor nagyon tisztelem is. Szeretem, ha sikerült minél inkább átadni egy-egy jármű ezen állatias oldalát is, megmutatni és ezzel ünnepelni benne az életet.

Hogyan találhatnak meg olvasóink?

Legfrissebb munkáimat és mindennapjaimat leginkább az Instagramon követhetik a @buzzvizualz oldalon, ha valaki vásárolni szeretne az eredetik vagy a repró printek közül, azt a www.buzzvizualz.com weboldalon teheti meg. De küldhetnek emailt is, a buzzvizualz@gmail.com nyitva áll, mindig is büszke voltam rá, hogy allűrmentes, közvetlen, könnyen megközelíthető és elérhető vagyok.